Syyskuu, 2020

La19SyysTo01LokaFLÄTAN, EN FÖRESTÄLLNING OM MÅNGA SÄTT ATT VARA PÅLilla Villan14:00 - (Lokakuu 1) 12:00 Tapahtumat:Lapset,TeatteriKieli/Språk:Ruotsi Event TagsFlätan,Lilla Villan

Tapahtuman tiedot

FLÄTAN

EN FÖRESTÄLLNING OM MÅNGA SÄTT ATT VARA PÅ

”Människan är en avgrund. Det svindlar när man ser ner i den.” Büchner: Woyceck

Teater Lilla Villan sätter igen upp nyskriven nutidsdramatik för barn och deras vuxna.  

"Du är bra just sån som du är."

Den Lea-pris belönade dramatikern Paula Salminen har denna gång utgått från gender och kön och i sina undersökningar behandlar hon identitet, fantasi och kreativitet vilt, förunderligt och även en aning skrämmande i en svindlande, sagolik värld där håret bara växer och växer, alla förbud till trots.

"Varför är den sån? Klipp dens hår!"

I centrum för pjäsen står Flätan, ett barn med uppseendeväckande långt hår. Flätan och Flätans mamma beger sig från ställe till ställe för att hitta sin egen palts i världen; en vänlig och trygg omgivning där ingen bestämmer hur du får eller inte får vara.

Mamman och Flätan kommer till en övergiven by full av tomma tält. Ur tältens skuggor träder byns enda invånare, den pensionerade frisören och barberaren Saxell fram. Flätans högsta dröm är att hitta en vän att bjuda hem till sig övernatten, någon att komma överens om vem som ska sova uppe och vem nere i våningssängen med. Är Saxell Flätans nya vän? Och vem är det som gråter klagande i det stängda tältet och alltemellanåt skriker:

”Nej!”

Måste man bli annorlunda för att få en vän? Måste man klippa sitt vilt växande hår? Måste man bli någon annan än den man är för att bli accepterad? Hur känns det att vara ensam? För vem kan och vill jag tala om min hemlighet? Vem talar om sin för mig? Hur känns det att vara annorlunda? På hurdana sätt kan människor vara olika? Är olikhet ett val? Måste jag alltid ta reda precis allt? Är nyfikenhet en dålig sak? Hur respekterar man andras gränser och hur håller man på sina egna? Hur känns det att vara någon annan? Hur känns det att vara den andra? Vad skulle hända om alla vågade drömma?

”Får jag känna?
Det får du.”

Vi får komma när inpå föreställningen. Publiken stiger in som en del av dess sagolika värld, tröstar Flätan och blir bjuden övernatten till Flätan. Det hör en workshop-helhet till föreställningen där gemensamt skapade verk och delade tankar blir en del av skådespelet. Till slut får vi alla tillsammans se Flätans dröm gå i uppfyllelse då den förunderliga och unika Sparvlocken föds – som den första av sin art!

"För det finns saker som vi inte kan förstå, men som ändå är helt sanna.”

Föreställningar på svenska
Premiär lö 19.9 kl. 14
Ti 22.9 kl. 10
To 24.9 kl. 10
Ti 29.9 kl. 10
To 1.10 kl. 10
ÄNDRINGAR MÖJLIGA
Biljetter: 25/20/12 €, liput@lillavillan.fi

Huom: Tsekkaa suomenkieliset esitykset TÄÄLTÄ! 


Paula Salminen, manuskript
Salla Leino, regi
Lotta Esko, scenografi
Ville Virtanen, video- och belysningsdesign
Petter Korkman, ljuddesign
Valto Kuuluvainen, dramaturgi
Anna Simberg, översättning 
Laura Karén, producent

På scen Marielle Eklund-Vasama, Hanna Raita-aho ja Tuukka Vasama