Marraskuu, 2021

La20Mar13:00FLÄTAN, EN PJÄS OM MÅNGA SÄTT ATT VARA PÅBarnens Lördag13:00 Tapahtumat:Lapset,TeatteriKieli/Språk:Ruotsi Event Tagslastenlauantai,Letti,Lilla Villan,sipoo,teatteri

Tapahtuman tiedot

FLÄTAN
En föreställning om många sätt att vara på

Barnens Lördag 20.11
kl. 13 (på svenska)
kl. 16 (på finska)

Biljetter 25/20/12€
liput@lillavillan.fi


"Du är bra just sån som du är."

Teater Lilla Villan sätter igen upp nyskriven nutidsdramatik för barn och deras vuxna. Paula Salminens pjäs Flätan, riktad till barn i åldern 5 till 10 år, handlar om alla sätt att vara annorlunda och ändå värdefulla, och om rätten att dra gränser som andra måste respektera.

Den Lea-pris belönade dramatikern Paula Salminen har denna gång utgått från gender och kön och i sina undersökningar behandlar hon identitet, fantasi och kreativitet vilt, förunderligt och även en aning skrämmande i en svindlande, sagolik värld där håret bara växer och växer, alla förbud till trots.

I centrum för pjäsen står Flätan, ett barn med uppseendeväckande långt hår. Flätan och Flätans mamma beger sig från ställe till ställe för att hitta sin egen palts i världen; en vänlig och trygg omgivning där ingen bestämmer hur du får eller inte får vara.

Vi får komma när inpå föreställningen. Publiken stiger in som en del av dess sagolika värld, tröstar Flätan och blir bjuden övernatten till Flätan. Det hör en workshop-helhet till föreställningen där gemensamt skapade verk och delade tankar blir en del av skådespelet. Till slut får vi alla tillsammans se Flätans dröm gå i uppfyllelse då den förunderliga och unika Sparvlocken föds – som den första av sin art!

Arbetet med Flätan började redan för flera år sedan. Dess tematiska utgångspunkt var gender och den sceniska utgångspunkten var publikens delaktighet i föreställningen. Texten bearbetades i Unga Teaterns Ung dramatik-projekt och i utvecklingsskedet höll arbetsgruppen workshoppar för barn och undersökte tillsammans med dem hur vi kan behandla stereotypier utan att befästa dem. Gendertematiken utvidgades till att röra även diversitet, gränser och respekten för dessa.

Välkommen så som du är!


På scen: Marielle Eklund-Vasama, Hanna Raita-aho och Tuukka Vasama

Paula Salminen, manuskript
Salla Leino, regi
Lotta Esko, scenografi
Ville Virtanen, video- och belysningsdesign
Petter Korkman, ljuddesign
Anna Simberg, översättning

Valto Kuuluvainen, textdramaturg
Lars Kastilan, fotograf
Reetta Myyrä, dramapedagog
Ellu Öhman, dramapedagog
Monja Takalo, maskering
Jutta Takalo, maskering
Jere Kolehmainen, teknisk producent
Laura Karén, producent