Tammikuu, 2020

Ke29Tammi19:00Meta4Flyygelikonsertti: Beethoven 25019:00 Tapahtumat:Konsertti

Tapahtuman tiedot

Flyygelikonsertti: Meta4 ja Beethovenin jousikvartetot Lilla Villanissa

Ensin Nikkilän Lilla Villan, sitten Lontoon Wigmore Hall ja sen jälkeen Bonnin Beethoven-Haus. Meta4 juhlii Ludwig van Beethovenin 250-juhlavuotta vuonna 2020. 

29.1. klo 19
25/20 €, liput[ät]lillavillan.fi

Meta4 perustettiin vuonna 2001 ja se on yksi Suomen menestyneimpiä jousikvartetteja. Kvartetin kansainvälinen ura käynnistyi Moskovassa vuonna 2004 järjestetyn Dmitri Šostakovitš -kilpailun voitolla sekä erikoispalkinnolla kilpailun parhaasta Šostakovitš-tulkinnasta. Vuonna 2007 Meta4 voitti Wienissä Joseph Haydn -kilpailun ja sai myöhemmin samana vuonna Opetus- ja kulttuuriministeriöltä Suomi-palkinnon tunnustuksena kansainvälisestä menestyksestään. Meta4 toimi myös BBC:n New Generation Artistina vuosina 2008–2010 ja vuonna 2013 se sai Jenny ja Antti Wihurin rahaston tunnustuspalkinnon.

Meta4 konsertoi aktiivisesti eri puolilla maailmaa, ja on viime aikoina vieraillut muun muassa Wiener Konzerthausissa, Lontoon Wigmore Hall:issa ja King’s Placessa, Madridin Auditorio Nacionalissa, Pariisissa Cité de la Musique:ssa, Stockholms Konserthusissa sekä laajamittaisella kiertueella Australiassa. Kotimaassa kvartetti on toiminut Oulunsalo Soi -musiikkijuhlien taiteellisena johtajana 2008–2011 ja vuodesta 2008 se on ollut Kuhmon Kamarimusiikki -festivaalin residenssikvartettina.

Meta4 on opiskellut Eurooppalaisessa Kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) ja heidän merkittävimpiä opettajiaan ovat olleet Hatto Beyerle ja Johannes Meissl. Kvartetti on julkaissut kolme albumia Hänssler Classicilta: Vuonna 2009 julkaistu Haydnin Jousikvartetot op. 55, 1-3 palkittiin Echo Klassik -palkinnolla vuonna 2010, ja vuonna 2012 julkaistu Šostakovitšin Jousikvartetot 3, 4 ja 7 voitti YLE:n Vuoden levy 2012 -palkinnon sekä Vuoden klassinen Emma -palkinnon. Uusin Hänssler Classicille julkaistu levy on Bartókin Jousikvartetot 1 & 5 (2014). Lisäksi kvartetti on julkaissut levyllisen Kaija Saariahon kamarimusiikkia (Ondine, 2013) sekä LP-levyllä ilmestyneen Sibeliuksen jousikvarteton ‘Voces Intimae’ (Berliner Meister Schallplatten, 2013).

Kvartetin jäsenillä on käytössään muun muassa Suomen Kulttuurirahaston omistama Stradivarius-viulu, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön Carlo Bergonzi -viulu sekä Lorenzo Storionin vuonna 1780 Cremonassa rakentama sello.

Arvioita:

“Meta4-kvartetin Antti Tikkanen, Minna Pensola, Atte Kilpeläinen ja Tomas Djupsjöbacka pääsivät näyttämään valtavan osaamisensa nopeutetuissa kuluissa ja jännittävässä rytmiikassa.” –Veijo Murtomäki (Helsingin Sanomat, 3/2014)

“Bartókin viides jousikvartetto sai Meta4:lta esityksen, jonka veroista ei ihan äkkiä tule mieleen. Villillä tarmolla eteenpäin rynnivän teoksen kanssa on totisesti syytä pitää pää kylmänä. Antti Tikkasen ensiviulun paikalta johdattama yhtye selvitti kontrapunktin karikot hämmästyttävällä puhtaudella, menettämättä silti tunteen paloa.” –Lauri Mäntysaari (Turun Sanomat, 8/2013)

”Rarely can the Town Hall have witnessed such transcendental string sounds, such compelling musicianship, such intimacy and such total involvement in art of musical interpretation.” –Brian Paynes (The Westmorland Gazette, 3/2012)

”This was a performance of real quality, a reading of depth and intensity in which the music was able to speak directly to us without eccentricities. This Quartet certainly deserves an international career, which I am sure they are capable of fulfilling.” –Robert Matthwe-Walker (Musical Opinion, 12/2006)