Toukokuu, 2021

TouMiksi mörkö hymyilee?-näyttely vierailee PorvoossaTaidetehtaan kauppakujallaMonth Long Event (Toukokuu) Tapahtumat:Lapset,NäyttelyKieli/Språk:Kaksikielinen,Ruotsi,Suomi Event TagsBarnkultur,Lastenkulttuuri,lillavillan,mörkö,näyttely

Tapahtuman tiedot

Kulttuuritalo Lilla Villan vie Porvooseen Taidetehtaan kauppakujalle yleisölle maksuttoman ja helposti lähestyttävän Teatterinukkenäyttelyn. Lilla Villan tuottaa Porvoon Taidetehtaalle helposti saavutettavaa kulttuurisisältöä piristykseksi koronaepidemian aikana. 

Näyttely on auki yötä päivää ja ikkunoihin voi tutustua ulkopuolelta vaikkapa päiväkotiryhmä tai luokka kerrallaan koulupäivän aikana tai koko perhe iltakävelyn aikana. Nämä ovat ikään kuin taideikkunoita, joita on totuttu näkemään vain jouluisin kuten esimerkiksi Stockmannin jouluikkuna. Näyttelyn tarkoitus on myös kannustaa ja innostaa satujen lukemiseen. Osa Taidetehtaan kauppakujalla esillä olevista saduista on mahdollista kuunnella paikan päällä QR-koodin kautta. Kauppakujalla kuultavan äänimaiseman on suunnitellut Petter Korkman.

Tämä on puhtaasti korona-ajan taidetempaus, jonka ideoijana on porvoolainen nukketeatteritaiteilija Anne Lihavainen

Miksi mörkö hymyilee? -näyttely on Lilla Villanin tuottama kiertuenäyttely, joka kiersi viime vuonna lastenkulttuurikeskuksia pääkaupunkiseudulla sekä Eemil Halosen taidemuseossa Lapinlahdella. ”Näyttely on ollut muutaman kuukauden varastossa, mutta halusimme päästää teatterinuket ulos varastosta katsojien iloksi” toteaa näyttelyn ideoija Anne Lihavainen, jolla on myös työhuone Taidetehtaalla. Näyttely kiertää Taiteen edistämiskeskuksen myöntämällä lastenkulttuurin erityisavustuksen turvin. Lisäksi tätä hanketta tukevat Svenska Kulturfonden sekä Taidetehtaan Säätiö.

Näyttely koostuu eläkkeellä jääneistä teatterinukeista, jotka ovat esiintyneet eri puolella Suomea mm. Teatteri Helmen, Nukketeatteri PikkuKulkurin, Nukketeatteri Ofelian, Teatteri Olgan sekä Nukketeatteri Sampon esityksinä. Pääroolissa ovat teatterinuket. Teatterinuket ovat upeita taideteoksia, jotka kertovat tuttuja ja tuntemattomia satuja. Taidetehtaan näyteikkuna näyttelyssä ovat esillä seuraavat sadut ja tarinat: Mörön unisukat, Ruma ankanpoikanen, Kultakutri ja kolme karhua, Lohikäärmeprinsessa, Seitsemän veljestä, Joutsenpoika Jykserge sekä saamelaiset sadut. Näyttelyssä esillä olevat teatterinuket ovat käsityöläisten upeita taidonnäytteitä. Näyttelyn teatterinuket ovat tehneet Heini Maaranen, Teija Paananen, Anne Lihavainen, Asta Immonen ja Mona-Rita Sanmark.

Satuihin voi tutustua myös ääneen luettuina videoina Lilla Villanin YouTube -kanavalla, näin näyttelyn satujen maailmaan mukaan missä tahansa ja milloin tahansa. Ruotsinkieliset käännökset on tehnyt Sofia Aminoff. Satujen lukijoina toimivat Anne Lihavainen ja Ellu Öhman. Työryhmän mielestä ääneen lukeminen on erittäin tärkeää. 

POSTIA MÖRÖLLE!

Tiedoksi pienille katsojille: Tule katsomaan mistä ikkunasta löytyy Ruma ankanpoikanen, mistä Kultakutri ja kolme karhua? Ikkunoissa olevan QR-koodin avulla voit kuunnella esillä olevia satuja tai sadut voi kuunnella myös myöhemmin päiväkodissa, koulussa tai kotona Lilla Villanin YouTube-kanavan kautta.

Nähtyäsi näyttelyn voit lähettää postia mörölle. Voit piirtää kuvan tai kirjoittaa mikä on sinun lempisatusi tai kerro oma tarinasi. Postin voi lähettää osoitteeseen: Lilla Villan, Jussaksentie 16, 04130 Sipoo tai tägää piirtämäsi kuva instagrammiin #lillavillan.

Miksi mörkö hymyilee? -näyttely jatkaa Lukutaito ja lukuinto -hanketta kiertuehankkeena vuosina 2021—2022 Joensuuhun ja Hämeenlinnaan.