Olipa kerran….

….och det är faktiskt redan 10 år sedan. 

Som alla riktiga sagor har även berättelsen om Lilla Villan ett slut som är mycket lyckligare än någon av sagofigurerna hade kunnat vänta sej. Och i den här berättelsen är jag en som var med alldeles från början när det första lilla fröet till hela familjens kulturhus såddes våren 2010.

       Jag är hemma från Sibbo, och hörde till den första gruppen av elever som flyttades till Gesterby skola när kommunen beslöt att öppna den igen i början av 80-talet. Under de år som följde kom skolan att bli en naturlig knutpunkt för byns barnfamiljer och beslutet att stänga den, dryga 20 år senare, kom naturligtvis som en kalldusch både för gamla, nya och potentiella blivande Gesterbybor. Och inte långt därefter listade man även skolan som ett objekt för framtida försäljning.

Ryktet om att Gesterby skola ev. skulle säljas nådde även mej i vårt kök i Gräsviken i Helsingfors, och eftersom jag tyckte (och fortfarande tycker) att det skulle vara en enorm och oåterkallelig förlust att helt och hållet stänga skolhuset för allmänheten började jag fundera på hur man skulle kunna ge nytt liv och mening åt den gamla skolan och därigenom trygga fortlevnaden av en kulturhistorisk byggnad och miljö. Skulle det här vara något för vår teaterarbetande småbarnsfamilj; ett teaterhusprojekt i Sibbo? Skulle vi ha ork och resurser? Skulle det finnas andra intresserade?

(Till en teaterkollega, oktober 2010: ) 

”Saitko just viestin jossa vaan lukee hej? No, tässä tulee loput 🙂
Puhuin joskus keväällä, jos muistat, siitä Gesterby skolanista, vanha puurakennus Söderkullan ja Nikkilän välillä. Kuten arvasin niin kunta haluaa myydä ne pois, itse asiassa melkein kaikki kyläkoulut… ja kun oltiin yhteydessä ilmeni että tämä ainakin myydään etupäässä taholle joka järjestäisi sinne jotain “elvyttävää toimintaa” eli ehdottamamme teatteritoimintaa herätti jonkin verran kiinnostusta. No, nyt mietitään Tuukan kanssa jos löytyisi muita teatteri-ihmisiä joiden kanssa voisi ostaa se kimpassa, ja joilla olisi kiinnostus pyörittää siellä toimintaa, esim:

– pysyvä lasten teatteri (vrt Hevosenkenkä, Unga Teatern)
– kesäteatteri (kaksikielinen)
-kurssitoimintaa (yksinkertainen majoitusmahdollisuus?)
-pihalla lasten satumaa (löytyy leikkitelineitä jonkin verran)
-musiikkia/ ehkä ehkä runous

Hälsningar!

Det var alltså såhär det började; med en idé som en motreaktion till att avsluta, till att stänga. Men det som jag inte visste när sagans allra första rader skrevs var att jag och Tuukka verkligen inte skulle vara ensamma om det här projektet. Av kommunen fick vi höra att även sibboborna Mikael Lönnroth, Emma Laurmaa-Viljanen och Tom Laurmaa funderade på alternativa användningsmöjligheter till byggnaden och kanske skulle vara intresserade av samarbete. Och när också min nära vän och kollega Salla Leino och hennes man Mikko engagerade sej i planerna hade vi plötsligt en grupp som var lika stark, dynamisk och sagolik som the Avengers – och i oktober 2010 hölls det första och legendariska mötet på Gesterby skola, med:

Mikael Fury 
Emma Hawkeye
Tom Falcon 
Marielle Stark 
Captain Tuukka 
Salla Romanova 
Mikko Hulk-Leino       

Det mötet var början på en fantastisk resa med många nya vänner och överraskande vändningar – inte minst när kommunen beslöt att vi skulle få hyra det gamla kommunalhuset ”Komu” istället för att överta Gesterby skola. 

Så när Lilla Villan nu firar 10 år är jag stolt och otroligt tacksam över att nästan varenda en av de visioner som föddes i köket i Gräsviken nu finns tillgängliga för både små och stora i Sibbo. I verkligheten så mycket mer förunderliga än i fantasin, förverkligade av en mängd duktiga, engagerade och oförtröttliga kultur- och människovänner.

Marielle 

Marielle Eklund-Vasama 


Grundande medlem av kulturhuset Lilla Villan. Teater och operaregissör och dramatiker som arbetat både som anställd och frilans vid olika teaterinstitutioner i Finland. Hon har skrivit och regisserat hörspel samt barn- och vuxenföreställningar som även framförts på olika festivaler; bl.a. Tammerfors teatersommar och Prix Marulic i Kroatien. På 1900-talet arbetade hon också som skådespelare och nu gör hon sin comeback i rollen som Mamman i Lilla Villans jubileumspjäs ”Flätan”.