Penkkitaidetta taivasalla

Lilla Villan, Taidepuisto

Kulttuuritalo Lilla Villan on käynnistänyt STOPPAA ilmastonmuutos –hankkeen. Hankkeen ovat rahoittaneet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Aktian Säästöpankkisäätiö Sipoo sekä Sipoon kunta. Hankkeen aikana rakennamme kylän lasten ja nuorten kanssa Lilla Villanin ympärille viihtyisää lähiympäristöä luonnon monimuotoisuutta tukien ja kunnioittaen.

Lilla Villanin puistoalueelle syntyy tiloja ja paikkoja, joissa voi vapaasti oleskella. Puistoon tulee koristeellisia maalattuja penkkejä, taideteoksia kierrätysmateriaaleista, kukkapenkkejä ja yrttilaatikoita.

Koululaisten tekemät linnunpöntöt on jo laitettu seinälle, ja ne ovat saaneet asukkaita. Hyönteishotellit odottavat yhä asukkejaan. Toivomme, että kun puisto on valmis, siellä viihtyvät kaikenikäiset ihmiset sekä kaikenlaiset pörriäiset.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla kutsuimme monikulttuurisen Koti Ilolan nuoret mukaan puistoalueen kunnostustöihin. Nuoret innostuivat asiasta heti; kaikki lähtivät mukaan. Oli ihana työskennellä ulkona kuusien ja valtavien saarnien alla. Ensimmäisenä laitoimme kuntoon vanhat puupenkit.

Tärkeät pohjatyöt tehtiin ensin eli puupenkit hiottiin hiekkapaperilla. Seuraavaksi maalattiin vihreä pohjaväri. Sitten koittikin herkullisin vaihe: oman taidepenkin koristelun suunnittelu ja toteutus.

Tutkimme hyönteiskirjoista ötököiden muotoja, tutkimme lintukirjoja ja etsimme kuvia perhosista. Penkin kuvioinnin tuli liittyä puutarhaan ja luontoon jollakin tavalla. Kun malli oli suunniteltu, jokainen etsi puistosta itselleen mieluisan maalauspaikan ja taiteellinen työ alkoi. Kahden päivän aikana valmistui neljä upeata penkkiä.

Seuraavina pajapäivinä sahasimme pois kuusen kuivuneita oksia ja siistimme ympäristöä. Jatkoimme myös maalaushommia. Valmistimme yhteisen työn, päreryijyn. Päreryijyn iloiset värit houkuttelivat naapurissa asuvat palvelutalon mummot ihmettelemään ryijyä ja kysymään, onko se taideteos. No, onhan se!  Sitä voi nyt kuka vaan käydä ihailemassa ja ryijyssä olevaa tuulikelloa saa soitella.

Ulkotöissä päivät kuluivat nopeasti ja saimme yhdessä tehtyä paljon hyvää.  

Lopuksi pidämme puutarhajuhlat hienon yhteistyön ja upean lopputuloksen kunniaksi. Perhospenkki, sudenkorentopenkki, Simpsoneista tutun Homerin penkki, vuoristomaisemapenkki ja salaperäinen penkki odottavat istujia.

Tulkaa siis istumaan! Nauttikaa kupillinen kahvia, sillä Cafe Lilla Villan on auki koko kesän. Penkit haluavat kuulla paljon erilaisia tarinoita ja puheen pörinää.

Kaunista kesää kaikille!

Anne Lihavainen