Taidetestaajat liikuttaa kahdeksasluokkalaisia

Lilla Villan, Sari Witting, Taidetestaajat

Kahdeksasluokkalaisena elin pienessä savolaisessa kirkonkylässä. Vapaa-aikaa olisin voinut viettää urheilutreeneissä tai rukoushetkissä. Nämä eivät kuitenkaan napanneet minun makuuni. Kerran tylsyyttä tuskaillessani äitini ehdotti, että lähtisin eläkeläisten retkelle Mikkelin teatteriin. Ihan vain ikävystymistä vältelläkseni suotuin, vaikka hermoilin mummoseuran ja teatterikiinnostuksen alentavan sosiaalista statustani kylän nuorison silmissä.

Lähdin tilausbussilla mummojen ja pappojen iloisessa seurassa lähimaakunnan kaupunginteatteriin. Mieleeni palautuu skottihameeni, toffeekarkit, teattereiden valtavat tilat ja näyttelijöiden loiste.  

Kotimatkalla bussin pimeistä ikkunoista ulos tuijottaessani mietin tarinoita ja tyyppejä näyttämöllä. Tuosta minulle avautui henkireikä sekä vaihtoehto pikkuriikkisen kirkonkylän ajatus- ja käyttäytymismalleihin. 

Lilla Villanista on jo kolmen lukuvuoden ajan koordinoitu Itä-Uudenmaan kahdeksasluokkalaisia taide-elämysten äärelle. Tarjolla on ollut yksi vierailu lähialueelle ja toinen kauemmas maakuntaan. Nuoret ovat kehittäneet kulttuurista osaamistaan konserteissa, teatteriesityksissä ja taidenäyttelyissä. 

Taide-elämys tarjoaa ihmisenä kasvamisen taitoja. Nuori voi oppia 

ymmärtämään itseään paremmin kohtaamalla erilaisia tunteita. Taiteen tarinat avaavat reitin toisen ihmisen elämään ja näin edesauttavat ymmärtämään myös muita.

Taiteen kautta aukeaa erilaisia tapoja hahmottaa ympäröivää maailmaa ja murtautua oman elinpiirin ulkopuolelle. Ei voi tietää mitä maailma tarjoaa, jos ei sen äärelle pääse. Minulla oli äiti, joka patisti taide-elämyksen pariin. Taidetestaajien tehtävänä on mahdollistaa tasapuolisesti kaikille kahdeksasluokkalaisille kohdata taideteoksia. 

Sari Witting
Aluekoordinaattori, Itä-Uusimaa ja Västra Nyland
Taidetestaajat / Lilla Villan 

Nuorta rakkautta -konsertti: Radion sinfoniaorkesteri. Musiikkitalo helmikuu 2020